fbpx

KANSAINVÄLINEN TUTKIJARYHMÄ ENNUSTAA ILMASTONMUUTOKSEN JOHTAVAN OLUEN VALMISTUKSEN LOPPUMISEEN

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan näkemyksen mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttama mallasohran viljelytilan tuleva supistuminen on pitkän aikavälin todellinen uhka. Sen sijaan realisoitunut fakta on viime vuoden huono mallasohrasato useilla suurilla markkinoilla sekä Venäjän törkeästä hyökkäyksestä Ukrainaan johtuva tuleva mallasohran huutava puute maailmanmarkkinoilla.

Kalifornialainen Irvine -yliopisto yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa ennustaa Nature Plants -tiedejulkaisussa, että ihmisten toimista johtuva ilmastonmuutos tulee vaarantamaan oluen valmistuksen. Tutkimus on julkaistu ennen Venäjän raakalaismaista hyökkäystä maailman vilja-aittaan, Ukrainaan.

Tällä hetkellä vain 17 % maapallon ohrasta mallastetaan panimoiden käyttöön ja suurin osa maailman ohrasadosta korjataan karjan rehuksi. Tämä aiheuttaa tutkijoiden mukaan konfliktin tulevina vuosikymmeninä. Tutkijoiden mallinnukset osoittivat mm., että ohrasadon pienentyessä tuottajat asettavat nälkäiset eläimet janoisten ihmisten edelle ja rehun osuus mallasohrasta kasvaa. Tästä seuraa oluelle valtavia hinnankorotuspaineita. Esimerkiksi Irlannissa oluen 6-packin hinta tulee nousemaan arviolta 20 dollaria.  Lopputulemana tutkimuksessa todetaan, että ”Tulevaisuuden ilmasto- ja hintaolosuhteet voivat viedä oluen satojen miljoonien ihmisten ulottumattomiin ympäri maailmaa.”

Kyseinen tutkimus on neljä vuotta vanha. Mallasmaailmanjärjestys mullistui viimeistään 24.2.2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Venäjän barbaariset toimet ovat muiden julmuuksien lisäksi tähdänneet myös Ukrainan ruokahuollon sekä maataloustuotannon tärvelemiseen. Olemme saaneet nähdä sosiaalisen median kanavissa, miten tätä törkeyttä vastustaakseen ukrainalaiset maanviljelijät ovat hinanneet vihulaisen panssarivaunuja parempaan talteen John Deere -traktoreillaan.

Ilmastonmuutoksen ja sodasta johtuvan mallaspulan yhteisvaikutus on niin valtava, että olemme päätyneet strategiassamme muutokseen, joka lähivuosina tulee mullistamaan paitsi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotannon, myös koko maailman alkoholiliiketoiminnan”, toteaa toimitusjohtaja Rami Aarikka. Intensiivisen, mutta hurmoksellisen brainstormauksen tuloksena Laitilassa käännettiin katseet synkimpään lama-aikaan 90-luvulle, josta löytyi ratkaisu maailman alkoholijuomapulaan. Tämän hyperympäristöystävällisen nautintoaineen tuotantoon tarvitaan ainoastaan vettä, sokeria ja superhiivaa. Olueen viittaava maku saadaan aikaan aromiaineilla, joita tälläkin hetkellä jotkut toimijat käyttävät alkoholittomissa oluissaan, jotta ne maistuisivat oluelta. ”Kyseessä on alkoholijuoma, jota tuskin missään muualla maailmassa tunnetaan, sillä ainoastaan Suomessa 90-luvulla kansalaisten innovatiivisuutta ruokkivat samaan aikaan sekä syvä lama, että korkea alkoholivero”, hehkuttaa vientijohtaja Marko Mikkola ja näkee uutuudessa valtavan vientipotentiaalin.

Kehitystyön tuloksena syntyi Laitilan Kiljukko 5,5 % -synteesiolut. Laitilan Kiljukon valmistus aloitettiin maaliskuun alussa ja ensimmäiset tölkit saapuvat valtakunnalliseen myyntiin 1.4.2022. Varmimmin uutuuden löytää Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tehtaanmyymälästä heti kyseisenä päivänä aamutuimaan.

Laitilan Kiljukko 5,5 % -synteesiolut on pakattu tyylikkäisiin 50 cl:n pantillisiin tölkkeihin.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Rami Aarikka 0400-676 526, rami.aarikka@laitilan.com.