fbpx

LAITILA MULLISTAA UUTUUDELLAAN OLUTKENTÄN JA JÄRJESTÄÄ ANTIOSAKEANNIN

Miinusoluet kauppoihin ennen kesää. Yhtiö järjestää uuden tuotantolaitoksen rahoittamiseksi antiosakeannin.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tunnetaan innovatiivisesta tuotekehittelystään, jonka hedelmiä ovat mm. maailman ensimmäinen gluteeniton täysmallasolut ja maultaan ylivoimaiset alkoholittomat Kukko-oluet. Jälleen tehtaalla on kehitetty jotain aivan uutta: oluet, joiden alkoholipitoisuus on negatiivinen!

Tuotteet syntyivät sattumalta alkoholittomien oluiden kehitystyön ohessa, kertoo myyntijohtaja Marko Taskinen.

— Kuten tiedetään, niin Laitilan alkoholittomien Kukko-oluiden lyömätön maku johtuu valmistusprosessista: ne tehdään poistamalla alkoholi valmiista oluesta. Erään kerran poistaminen onnistui meiltä yli odotusten, kun alkoholinpoistolaitteisto oli unohtunut päälle ylimääräisen työvuoron ajaksi. Olimme hämmentyneitä, kun tajusimme, mitä oli tapahtunut: miinusolut oli syntynyt, Taskinen kuvailee.

Ensimmäisessä vaiheessa Laitila tuo markkinoille kaksi miinusolutta. Ne ovat Kukko Lager -4,7 % ja Kukko Pils -4,5 %.

Näin miinusolut toimii: juomalla normaalin Kukko Lager -oluen (4,7 %) sekä lisäksi uuden Kukko miinus Lagerin (-4,7 %), päästään alkoholin nauttimisessa nollatulokseen. Huomioitavaa on, että miinusoluet vaikuttavat vain täysin vastaavan oluen kanssa, eli Kukko Lagerin kanssa on nautittava Kukko miinus Lager toimivuuden takaamiseksi, ja Kukko Pilsin kanssa vastaava miinusversio.

Muiden Laitilan tuotteiden kanssa miinusoluet eivät toistaiseksi toimi, mutta kehittelyn alla ovat miinusoluet myös muihin oluttyyppeihin, kuten Kukko Tumma ja Kukko Helles.

Nauttimisjärjestys on miinusoluissa oleellinen, sillä mikäli juo peräjälkeen useamman alkoholillisen oluen, saattaa loppuillasta mennä laskuissa sekaisin, ja silloin kompensointi ei välttämättä osu kohdalleen. Alikompensointi voi johtaa esimerkiksi ajokortin menetykseen.

— Verohallinnon kanssa erittäin jouhevasti sujuneiden neuvottelujen tuloksena miinusolut vähentää myös panimon maksettavan valmisteveron määrää, jolloin miinusoluella pystytään käytännössä kompensoimaan alkoholillisen oluen verorasite. Valmisteverovaikutuksesta johtuen uutuustuotteella katsotaan olevan merkittävä vaikutus Laitilan vuoden 2021 liiketulokseen, tehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka kertoo tyytyväisenä.

— Vuonna 2020 maksoimme erilaisia veroja noin 32 miljoonaa euroa. Miinusoluen suosiosta riippuen saatamme jopa nähdä ajan, jolloin veroja maksetaan vain hieman enemmän kuin liikevaihtoa syntyy, Aarikka jatkaa.
Uudelle tuotteelle hän rohkenee odottaa menestystä.
— Suomalaiset ovat jo tottuneet kompensoimaan hiilijalanjälkeään, joten mekanismi tuntuu varmasti tutulta ja helpolta omaksua, hän arvelee.

— Pitää vain toivoa, että arpajaislaki ei sotke tätäkin asiaa. Kehnolla matikkapäällä varustetulle nollalinjan oluenystävälle on tulossa kuuden oluen monipakkaus, jossa on kolme miinus Kukkoa ja kolme vastaavaa alkoholillista Kukkoa. Mikäli epäilys omasta matikkapäästä edelleen kalvaa, kannattaa ottaa varman päälle ja nauttia edelleen ensisijaisesti Laitilan alkoholittomien Kukkojen tuoteperhettä, jossa on neljä mainiota jäsentä.

Yhtiö järjestää maailman ensimmäisen antiaosakeannin ja rakentaa panimon Viipuriin

Laitilassa on arvioitu, että kompensointiominaisuuksiensa vuoksi miinusoluen myynti tulee nostamaan myös alkoholipitoisten Kukko oluiden myynnin uusiin ennätyksiin. Tämä tulee vaatimaan miinusoluelle erillisen tuotantolaitoksen. Koska yhtiö laskee säästävänsä massiivisen määrän rahaa miinusoluen ansiosta tapahtuvan verojen maksun pienenemisen myötä, toteuttaa se kaikille avoimen yleisen antiosakeannin. ”Meillä on käsissämme Suomen elintarvikeviennin valuva kulta. Tällä kertaa se tosin valuu osin Suomineidon sormien välistä, sillä näemme, että uusi miinusoluen tuotantolaitos tulee sijoittaa entiseen Pohjolan Pariisiin, eli Viipuriin. Olen vienninedistämismatkoillani pannut merkille, että alkoholin kompensointitarvetta löytyy myös suuresta naapuristamme Venäjältä, ” kertoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vientijohtaja Marko Mikkola.

Antiosakeannissa yhtiö maksaa jokaiselle osakkeen merkitsijälle 8,35 € / osake. Osakemerkinnän yläraja on 1421 osaketta ja merkittäväksi tulee 142021 osaketta. Yhtiön hallitus tulee esittämään varsinaiselle yhtiökokoukselle, että tulevina vuosina yhtiön tuloksesta 14 % jaetaan antiosinkoina. Tämä tarkoittaa, että antiosakeantiin osallistuva osakas maksaa yhtiölle esimerkiksi 1,42 miljoonan euron nettotuloksesta antiosinkona 1,4 euroa merkitsemältään osakkeelta. Tämän summan yhtiön hallitus katsoo olevan osakkaalle hyvin pieni vuosittainen panostus siihen nähden, että hän pääsee olemaan mukana miinusoluen jäätävässä maailmanvalloituksessa. Merkintäaika alkaa 1.4.2021. Alla olevasta linkistä pääset tutustumaan antimerkintäesitteeseen sekä tekemään elämäsi antisijoituksen.

Lisätietoja: Rami Aarikka 0400 676526, rami.aarikka@laitilan.com

Antiosakeanti