fbpx

Suomen ympäristöystävällisin panimo investoi merkittävästi aurinkosähköön

Energiatehokkuus ja ympäristönäkökulma ovat tärkeässä roolissa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaassa

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotteissa on jo vuodesta 2001 lähtien ollut esillä Tuulen voimalla tuotettu -merkki, joka lienee Suomen vanhin energiamerkki. Yhtiö onkin Pohjoismaiden ensimmäinen tuotantolaitos, jonka kaikki sähköenergia on tuotettu tuulivoimalla. Jatkossa ympäristötietoisen yhtiön tuotteissa tullaan nostamaan esiin myös aurinkoenergia, joten maine Suomen ympäristöystävällisempänä panimona vahvistuu entisestään.

-Ympäristöasiat eivät vielä 2000-luvun alussa olleet niin pinnalla kuin nykyään, mutta päädyimme täysin päästöttömään energialähteeseen, koska omatuntomme sanoi niin. Investoiminen aurinkosähköön on tähän hyvää jatkumoa ja nykyään myös kuluttaja kiittää valinnasta omantunnon ja ympäristön lisäksi, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka sanoo.

Vuonna 2001 solmittu tuulisähkösopimus paikallisen Lännen Omavoiman kanssa jatkuu edelleen. Tuulivoiman tapaan Laitilan Wirvoitusjuomatehdas luottaa aurinkosähkönkin osalta paikalliseen toimijaan, Lännen Omavoimaan ja sen omistajayhtiö Vakka-Suomen Voimaan.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan aurinkovoimalan suunnitteli kotimainen Naps Solar Systems Oy, joka myös valvoo voimalan toteuttamisen ja valmistaa järjestelmässä käytettävät aurinkopaneelit. Asennustyö tehdään paikallisin voimin.

Greenpeace valitsi syksyllä 2016 Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Suomen ympäristöystävällisemmäksi panimoksi.

-Energiatehokkuus ja ympäristönäkökulma ovat aina olleet meille tärkeitä asioita ja siksi julkinen tunnustus on tuntunut erityisen hyvältä. Uusi aurinkosähköinvestointi parantaa tilannettamme entisestään, sillä ainoa huomio raportissa oli, että meidän tulisi investoida omaan energiantuotantoon, Aarikka iloitsee.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan aurinkovoimala on Lännen Omavoiman ylivoimaisesti suurin aurinkovoimalan asennushanke, jonka yhteydessä tehtaan katolle asennetaan 668 huippulaadukasta Naps Saana 300W -paneelia.

 

Aurinkovoimalan teho on yhteensä 200,4 kilowattia, joka tarkoittaisi normaalisti hiilidioksidipäästöjen vähenemistä 30 tuhannella kilolla vuodessa. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kohdalla sähköenergian tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat olleet nollassa jo lähes 20 vuotta, joten investoinnilla parannetaan tällä kertaa yhtiön energiaomavaraisuutta. Yhtiö on energiavalinnoillaan historiansa aikana vähentänyt hiilidioksidipäästöjä yhteensä lähes 44 000 tonnia verrattuna hiililauhteella tuotettuun energiaan.

Vertailun vuoksi: 30 tonnin hiilidioksidipäästöjen sitomiseksi tarvitaan 1376 puuta ja sähköauto rullaisi 1,5 miljoonaa vihreää kilometriä aurinkosähkön voimin. Näin ollen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan aurinkovoimalan ympäristövaikutuksen voidaan sanoa olevan erinomaisella tasolla.

-Kun energia-asiat pidetään tehtaan arjessa aktiivisesti pinnalla, koko henkilökunta innostuu ja kiinnittää energiatehokkuuteen jatkuvasti enemmän huomiota. On mielenkiintoista päästä seuraamaan uuden aurinkovoimalan tuottolukemia jo tänä keväänä, toimitusjohtaja Rami Aarikka sanoo.

Aurinkosähkö on maailman voimakkaimmin kasvava energian tuotantomuoto. Myös sen tuotantokustannus on laskenut erittäin nopeasti.

-Nämä faktat ovat lisänneet aurinkosähkön kysyntää merkittävästi. Aurinkosähkö on asiakkaillemme entistä houkuttelevampi vaihtoehto ja olemme energiayhtiönä innolla mukana auttamassa asiakkaitamme uusissa energiainvestoinneissa. Energiayhtiölle aurinkosähköjärjestelmien kilpailukyvyn lisäksi laatu ja luotettavuus ovat keskeisiä kriteerejä, kun puhutaan vuosikymmenien investoinneista. Tähän yhteistyö Napsin kanssa on luonut meille vahvan perustan, Vakka-Suomen Voiman toimitusjohtaja Rami Tähtinen toteaa.

Lisätiedot:

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka, p. 0400 676 526, rami.aarikka@laitilan.com

Vakka-Suomen voiman toimitusjohtaja Rami Tähtinen, p. 050 566 0042, rami.tahtinen@vsv.fi

Naps Solar Systems Oy:n toimitusjohtaja Jussi Ojanen, p. 050 453 6801, jussi.ojanen@napssolar.fi