fbpx

Suomen vihreimmältä panimolta uutuussiideri paikallisista hävikkiomenoista

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuo markkinoille hävikkiomenoista valmistetun siiderin. Omenat kerättiin tehtaan pihalla järjestetyssä tapahtumassa ja niistä valmistettua siideriä syntyi pieni 1000 litran erä. Tempaus osoittaa miten yhteisöllisyys tuottaa parhaimmillaan sekä iloa että aitoa hyötyä.

Vuonna 2016 Greenpeacen teettämässä panimovertailussa Suomen vihreimmäksi panimoksi osoittautunut Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuo markkinoille rajoitetun erän omenasiideriä, joka on valmistettu paikallisten asukkaiden pihoilta kerätyistä ylijäämäomenoista. Laitilan Talkoosiiderin avulla Laitilan ja sen lähialueiden hävikkiomenan määrää saatiin pienennettyä merkittävästi ja samalla paikalliset kotipuutarhurit saivat hyvän mielen lisäksi osoitteen hävikkiomenoilleen.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas järjesti syyskuussa tehtaansa pihalla omenankeräystapahtuman, jonne kuka tahansa sai tuoda ylijäämäomenansa, jotka LWT puolestaan lupasi käyttää siiderinvalmistuksessaan. Jokaiselle satonsa lahjoittaneelle myönnettiin diplomi sekä varta vasten omenantuojia varten räätälöity rintamerkki. Omenaa saatiin lopulta kerättyä yhteensä yli tuhat kiloa ja valmista mehua tuosta määrästä syntyi n. 600 litraa. Itse siideriä valmistui lopulta vain hieman yli 1000 litran erä.

Laitilan Talkoosiideri on raikkaan omenainen juoma, jossa maistuu syksyinen kotipuutarha. Siihen ei ole lisätty lainkaan sokeria, vaan kaikki kuivaan siideriin jäänyt makeus tulee omenamehusta. Uutuussiideri on kuitenkin ennen kaikkea todellinen yhteisöllisyyden ekologinen voimannäyte ja siinä kiteytyy se ajatusmaailma, jonka avulla Suomen vihreimmän panimon titteleitä saavutetaan; raaka-aineina on käytetty paikallisia, yksityishenkilöiden omilta pihoiltaan keräämiä omenoita, jotka puristettiin mehuksi paikallisessa mehustamossa, ja siideriksi mehu saatettiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Omenantuojia tehdas halusi muistaa myös jälkikäteen ja tämä päätettiin tehdä lisäämällä jokaisen halukkaan omenantuojan nimi tuotteen takaetikettiin. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka kiitteleekin vuolaasti omenoiden tuojia talkoisiin osallistumisesta ja hehkuttaa paikallista yhteisöllisyyttä, minkä soisi saavan enemmänkin huomiota: ”Mikä olisi täkäläiselle täysi-ikäiselle henkilölle hienompi joululahja kuin paikallisista raaka-aineista paikallisella osaamisella ja työllä valmistettu laatujuoma!”

Laitilan Talkoosiideri on oiva seurustelujuoma sellaisenaan, mutta se sopii myös mainiosti esimerkiksi kalaruokien kaveriksi.

Pienen tuotantoeräkoon vuoksi siideriä on saatavilla LWT:n oman tehtaanmyymälän lisäksi vain Laitilassa ja sen lähialueilla.

 

Laitilan Talkoosiideri

Suodattamaton kuiva omenasiideri

Alkoholi: 4,7 %

Pakkaus: 33 cl pullo

Ainesosat: omenaviini, vesi, omenamehu, hiilidioksidi, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, kaliumdisulfiitti), hiiva.

Ei lisättyä sokeria.

Ravintoarvo per 100 ml: energia 159 kJ/38 kcal, rasva 0 g (josta tyydyttynyttä rasvaa 0 g), hiilihydraatit 3,0 g (josta sokereita 3,0 g), proteiini 0 g, suola 0 g.

 

 

Lisätiedot ja tuotekuvatilaukset: Ville Alanko p. 044 343 2403, ville.alanko@laitilan.com, Rami Aarikka p. 0400 676 526, rami.aarikka@laitilan.com.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy on valmistanut virkistäviä porejuomia vuodesta 1995 alkaen. Yhtiö valmistaa Laitilassa mm. Kukko-oluita, Oiva-siideriä, Skumppaa, Into-lonkeroa ja vanhan ajan limonadeja. Liikevaihto vuonna 2016 oli n. 19 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 50 henkilöä. Laitila on aina panostanut voimakkaasti ympäristöystävälliseen teknologiaan. Esimerkiksi kaikki tuotantolaitoksen käyttämä sähköenergia on ollut tuulivoimalla tuotettua jo vuodesta 2001.

Oletko vähintään 18-vuotias?