fbpx

Laitilan Tuomas APA – aidosti uudenlainen pale ale

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan jo perinteeksi muodostuneen Tuomas-sarjan olut on tänä vuonna Esko Pajusen kanssa kehitetty Tuomas American Pale Ale. Uutuutta tuotetaan vain rajattu määrä ja se eroaa pale ale -kilpailijoistaan mm. ainutlaatuisen valmistustapansa ansiosta. Ainutlaatuisuus ja massasta poikkeavuus ovat tämän päivän olutmaailmassa usein uuden tuotteen elinehtoja.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan jo perinteeksi muodostuneen Tuomas-sarjan tämän vuotinen olut on yhteistyössä suomalaisen panimoteollisuuden grand old manin, Esko Pajusen, kanssa kehitetty Tuomas American Pale Ale. Pajusen meriittilistalta löytyvät mm. TKK:n ja VTT:n tutkijan ja The Brewers of Europe -järjestön presidentin kaltaiset pestit. Lisäksi hän on ollut yli 20 vuotta Panimolaboratio Oy:n johdossa ja hänen viimeinen pestinsä oli johtajana Carlsbergin Kööpenhaminan panimolla. Sanomattakin on siis selvää, että kaiken tämän kokemuksen valjastaminen yhden oluen taakse merkitsi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle täysin ainutlaatuista yhteistyömahdollisuutta.

Moni voisi luulla, että viime aikoina runsaasti tapetilla ollut ja kauppojen hyllyiltä tilaa valloittanut american pale ale -tyyli olisi kehityksesään jo paikallaan junnaavassa tilassa, mutta Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Panimopäällikkö Ville Vilen ja Esko Pajunen halusivat haastaa tämän käsityksen ja tuoda tähänkin genreen jotain sellaista, jota harvoin on aiemmin nähty. Tuomas American APA onkin täysin poikkeuksellinen yksilö suomalaisten APA-oluiden joukossa, sillä se on valmistettu poikkeuksellisesti pelkästä etuvierteestä. Totutusta poikkeava valmistustapa luo tuotteelle ennen kaikkea kilpailijoitaan monipuolisemman ja syvemmän makumaailman, mutta samalla se synnyttää myös harvinaislaatuisempien oluiden ystäville uusia pöytäkeskusteluargumentteja. ”Valmistuksessa päätettiin olla käyttämättä lainkaan mäskin huuhteluvettä siivilöinnin aikana, jolloin maltaan kuoriaineesta irtoaa mahdollisimman vähän makuaineita vierteeseen. Tavoitteena oli valmistaa mahdollisimman puhtaan makuinen olut ja tässä onnistuimme täydellisesti. Lisäksi Pekko-humalan tuomat sitruksen ja mintun aromit korostavat hienosti oluen raikkautta”, kertoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimopäällikkö Ville Vilen.

Uutuus on viimeisin täydennys Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan syksyn valikoimaan, jossa uutuuksilla on suuri rooli, kuten uutuuksilla olutmaailmassa tänä päivänä ylipäätään. Laitilassa vallitseekin vankka näkemys siitä, että todellisille olutharrastajille voi ja pitää jatkuvasti olla kehityksessä ja tarjolla jotain uutta, oli kyseessä sitten uusi oluttyyppi tai ei. Kyseessä on myös selkeästi tietynlainen keräilyharrastus, siinä missä minkä tahansa muunkin keräily. ”Joku keräilee puhelimella Pokemoneja, toinen makuelämyksiä ja kokemuksia erilaisten oluiden kautta”, kiteyttää markkinointipäällikkö Ville Alanko.

Perinteiseen tapaan tämänkin vuoden Tuomas-olutta valmistetaan vain rajoitettu erikoiserä, joten oluenystäviä kehotetaan toimimaan nopeasti varmistaakseen sen, että pääsee kyseistä tuotetta maistamaan. Uutuutta on saatavilla sekä 33 cl:n pullopakkauksessa hyvin varustetuissa vähittäiskauppamyymälöissä, että hanasta valikoiduissa ravintoloissa.

 

Laitilan Tuomas APA

Alkoholi: 4,5 %

Tyyppi: Pale Ale

Pakkaukset: 33 cl plo, 30 l keg

EBC (väri): 21

EBU (katkero): 36

KV (kantavierre): 12,8 %

Ainesosat: vesi, ohramallas (Pilsner, Cara Plus 10, Cara Plus 100), humala (Pekko), hiiva. Ravintoarvo per 100 ml: energia 177 kJ/42 kcal.

Lisätiedot ja tuotekuvatilaukset: Markkinointipäällikkö Ville Alanko p. +358 44 343 2403, ville.alanko@laitilan.com

 

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy on valmistanut virkistäviä porejuomia vuodesta 1995 alkaen. Yhtiö valmistaa Laitilassa mm. Kukko-oluita, Oiva-siideriä, Skumppaa, Into-lonkeroa ja vanhan ajan limonadeja. Liikevaihto vuonna 2015 oli 18,4 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 50 henkilöä. Laitila on aina panostanut voimakkaasti ympäristöystävälliseen teknologiaan. Esimerkiksi kaikki tuotantolaitoksen käyttämä sähköenergia on ollut tuulivoimalla tuotettua jo vuodesta 2001.

Oletko vähintään 18-vuotias?