fbpx

Gluteenittomat Kukko-oluet

”Haluttiin vaan tehdä perhanan hyvää olutta ja sattumalta se oli vielä gluteenitontakin”

Pieni katsaus historiaan

Kukko Pils sai alkunsa vuonna 2001, jolloin silloinen toimitusjohtajamme Rami Aarikka antoi panimomestarille ohjeistuksen luoda ”sellainen kunnon, reippaasti humaloitu pils, sellainen kuin Aura oli, kun sitä vielä Turussa pantiin”. ”Mikäpä siinä, näin teen. En tosin ole koskaan kyseistä olutta maistanut”, vastasi tuon aikainen panimomestarimme ja ryhtyi hommiin. Oluen kehittänyt panimomestari Jani Vilpas oli jo vierrettä maistellessaan ollut sitä mieltä, että valmistumassa oli erikoisen hyvää olutta. Markkinoilta oli tuolloin hävinnyt kaikki suomalaiset pilsit. Mahtaisiko sellaiselle olla vielä juojia?

Valmistunutta olutta testaamaan kutsuttiin Turun Oluen Ystäväin Seura. TOYSin jäsenten huippuunsa viritetyille makunystyröille kotimainen pils-olut oli tuttua jo turkulaisen Auran panimon kulta-ajoilta. Maistelutilaisuudessa Kukko Pils sai heiltä ylistävät arviot ja uskomme siihen, että kuluttajat löytäisivät oluen, kasvoi entistäkin vankemmaksi!

Alko ryhtyi testauttamaan gluteenipitoisuuksia

Vuonna 2003 Alko ryhtyi testauttamaan Keliakialiiton pyynnöstä kotimaisten ja tuontioluiden gluteenipitoisuuksia. Tutkimuksissa oli mukana myös muutaman vuoden markkinoilla ollut Kukko Pils. Mittausten perusteella kävi ilmi, että kotimaisten oluiden gluteenipitoisuudet olivat eurooppalaisia serkkujaan matalammat. Kahden tutkimusvuoden jälkeen oli aika julkistaa loputkin tulokset ja panimoiden edustajat kutsuttiin niitä kuulemaan. Erityisesti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Rami Aarikkaa kannustettiin saapumaan tilaisuuteen. Tuloksista pisti silmään yhden oluen saamat lukemat: Kukko Pilsin gluteeniarvot ovat selvästi koko joukon matalimmat ja tasaisimmat. Ne alittavat kirkkaasti jopa Keliakialiiton suositukset. ”Enhän minä edes uskonut sitä ensin. Meidän oluemme tehdään pelkästä ohrasta, toisin kuin muilla isoilla panimoilla. Eihän se voi mitenkään olla gluteeniton!”, muistelee Aarikka tuntojaan.

Mutta niin vaan kaikkien yllätykseksi olimme onnistuneet tekemään gluteenittoman täysmallasoluen ensimmäisenä maailmassa!Siihen asti oli ollut hirssistä ja tattarista tehtyjä gluteenittomia oluita, ja nehän eivät tietysti maistuneet sillä tavalla oluelta kuin oluen pitäisi. Kukko Pilsin gluteenittomuus oli meille varsin iloinen asia. Saimme erinomaisen oluemme myös keliakiaa sairastavien ihmisten ulottuville ja tottahan toki siinä alkoi heräillä ajatuksia, että tästä avautuisi väylä myös maailmalle”, Aarikka myhäili tutkimuksen julkaisun jälkeen.

Selvitystä, selvitystä

Tulosten julkistamisen jälkeen kului kokonaiset puolitoista vuotta, kun selvittelimme mistä gluteenittomuus voi johtua. Tämä monimutkainen prosessiselvitys oli tehtävä, jotta se voitiin toteuttaa uudelleen täysin virheettömästi. Onnistunut selvitys on taannut sen, että Kukko Pilsin lisäksi valikoimissa on tänäkin päivänä monia elintarviketurvallisesti tuotettuja gluteenittomia Kukkoja.

Oluemme valmistetaan parhaista kotimaisista ohramaltaista ja ainesosaluettelossa on mainittuna ohra. Valmistamamme oluet eivät siis ole luontaisesti gluteenittomia, sillä ne sisältävät gluteenin lähteen. Gluteenittomien oluidemme gluteenipitoisuudet ovat kuitenkin jopa luontaisesti gluteenittomien tuotteiden raja-arvon alapuolella, kertoo laatuvastaava Johanna Haijanen. Oluen valmistusprosessin aikana gluteeniketjut kuitenkin poistetaan ja lopputuote on siten gluteeniton.

Gluteenittoman tuotteen tähkämerkki ja vaatimukset

Keliakialiitto myöntää gluteenittoman tuotteen tähkämerkin käyttöoikeuden, kun kolme valmistuserää on tutkittu ja todettu gluteenittomaksi. Tämän lisäksi Keliakialiitto edellyttää, että valmistajalla on vuosittain auditoitava AOECS-standardi käytössään. Tämä gluteenittomien elintarvikkeiden standardi takaa, että tuotteenvalmistusprosessi on tutkitusti turvallinen.

Tehtaallamme on myös erittäin vaativa elintarvikealan turvallisuusstandardi BRC, joka edellyttää jokaiselta työntekijältämme vahvaa prosessien ja käytäntöjen osaamista sekä noudattamista. Lisäksi toimimme myös standardoidun ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän alaisina.

Onko tämä gluteeniton?

Uutuuksiemme gluteenittomuus kiinnostaa erityisen paljon gluteenia karttavia Kukko-oluiden ystäviä, mutta yhtä lailla myös palvelualttiita ravintolapäälliköitä ja juomaosaston hoitajia. Täysin uutta tuotetta ei voi sanoa gluteenittomaksi ennen kuin jokainen vaadittavista eristä on tutkittu ja gluteenittomiksi todettu. Vasta tämän jälkeen voidaan hakea tähkämerkin käyttöoikeutta. Pakkauksiin merkintä päivittyy viiveellä, mutta kotisivullamme ja Keliakialiitolla on aina ajantasainen tieto gluteenittomista oluistamme!

Uusin Keliakialiiton tähkämerkin käyttöoikeuden saanut oluemme on Kukko Challenger Ale. Tähkämerkki myönnettiin 25.8.2023. Markkinoilla olevissa tölkeissä ei ole gluteenittoman tuotteen symbolia, mutta gluteenitonta ruokavaliota noudattavien henkilöiden on turvallista nauttia tätä olutta suositusten mukaisesti.

Mitä sen jälkeen, kun tuote on tutkittu ja todettu gluteenittomaksi?

Gluteenittomien tuotteiden analysointi ei pääty tähkämerkin käyttöoikeuden saamisen jälkeen. Jokaisesta tähkämerkki-tuotteestamme nimittäin testataan vuosittain muutama valmistuserä. Lisäksi gluteenianalyyseja tehdään aina tarvittaessa.

”Kukko Pils on niittänyt runsaasti menestystä erilaisissa olutkilpailussa, joten siitä tuli toden totta ”perhanan hyvää” olutta – ja se gluteenittomuus vielä pisteenä i:n päällä!”