fbpx

Kattauksen viimeistelee Kukko kumppaneineen, joulunakin

Laitilan oluet ovat jouluherkkujen sydänystäviä. Ja vaikkei ole laisinkaan väärin valita palan painikkeeksi sellaista olutta, mistä itse pitää, on kuitenkin kiistatta totta, että oluiden humalointi ja maltaisuus sopivat erityisen hienosti tiettyjen ruokien kera. Oluen vivahteet viimeistä piirtoa myöten tunteva panimomestarimme kertoo, miten yhdistelet jouluruuat ja oluet unohtumattomiksi makuelämyksiksi.

Graavilohta, savukalaa, silakkaa, silliä…
Kalan kanssahan kuuluu juoda valkoviiniä? Kaikki kunnia viinille, mutta kalan kaverina toimivat mainiosti myös vaaleat oluet. Varmoja valintoja ovat raikkaat Kukko Lager ja erityisesti vaaleiden kalojen kyytipojaksi sopivat Kukko Mosaic Lager ja täyteläinen Kukko Pils. Vahvemman humaloinnin ystävälle sopii kalaruokien oheen myös Kukko IPA.


Kalkkuna ja broileri — älä peitä makuja
Vaalealihaisten lintujen mieto maku ei peity, kun valitset juomaksi kevyehkön oluen: hedelmäisiä aromeja sisältävän Kukko Vehnän tai Kukko Challenger Alen. Myös ruohonraikas Kukko Lager on nappivalinta. Astetta tuhdimpaa kyytipoikaa kaipaavalle sopii maltaisempi Kukko Tumma.


Porolle ei kelpaa kesy kaveri
Poronlihan voimakas ja ainutlaatuinen makumaailma vaatii luonnetta myös juomalta. Mikään kesy liemi ei kelpaa! Valitse poron kylkeen täyteläinen Kukko Tumma tai tuhti Kukko Schwarz. Riistan makupariksi sopii upeasti myös Lakritsi Portteri


Kasvisruuat: makujen sinfoniaa
Kun ruuat ovat maultaan vivahteikkaita ja herkkiä, niitä täydentävät parhaiten samantyyppiset oluet. Herkulliset laatikot puhkeavat kukoistamaan, kun nautit niiden kera Kukko Tummaa. Aavistuksen yrttinen ja vaalea Kukko Mosaic Lager hivelee kasvisruokien herkkyyttä. Kermaiset kasviruoat nousevat uusiin ulottuvuuksiin, kun valitset ruokajuomaksi tämän vuoden Laitilan Tuomas -oluen, Tuomas Strong Bitterin tai aavistuksen neilikkaa ja hedelmäistä makeutta aromissaan sisältävän Kukko Challenger Alen.


Kinkulle tummaa — tai sitten vaaleaa
Possunlihan kanssa maistuu olut, sitä ei käy kiistäminen. Sen makumaailmaa korostavat lähes itkettävän ihanasti tummat oluet kuten Kukko Schwarz tai Kukko Tumma, mutta mitä mainiointa palan painiketta on myös suodatettu vaalea lager, Kukko Helles. Laitetaanko siis tummaa vai vaaleaa? Sehän selviää kokeilemalla!


Paras kumppani pataruuille
Uunissa pitkään hautunut ruoka on täynnä tuoksuja ja muhkeita aromeja. Sellaisen kaverina kevyt olut vaipuu armotta hukuksiin, eikä sen avunhuutoja kuule kukaan. Pataruuan paras kumppani on tuhti Kukko Schwarz sekä syksyn upea uutuus Kukko Oatmeal Stout. Arkailemattomat turvautuvat Lakritsi Portteriin!


Juustojen parhaat puolet esiin
On yleistä, että juustojen kanssa tarjoillaan melkeinpä poikkeuksetta viiniä. Vaan tiesitkös, että myös oluen avulla saat tuotua juustojen parhaat puolet esiin? Näin tapahtuu ainakin, jos valitset juustolautasen seuralaisen oikein. Ota juustojen rasvaisuutta upeasti taittava ja vahvasti humaloitu Kukko IPA ja jos juustolautaseltasi löytyy vuohenjuustoa tai cheddaria, on Kukko NEIPA ja sen trooppiset humalan aromit ehdoton valinta. Kermaisten juustojen kera sopii hienosti myös kuivahumaloitu Kukko Lager Juhlaolut.  Äläkä suinkaan unohda Alkon valikoimista löytyvää Kukko Tuimaa! Korkeahkon alkoholipitoisuutensa ansiosta se sointuu hienosti myös juustojen – vahvojenkin – kanssa nautiskeltavaksi. Oluen makeus tuo hienosti vastapainoa suolaisille juustoille!  Rohkeimmat valitsevat kavaljeeriksi tuhdin Kukko Schwarzin.


Suklaalle uusia ystäviä
Voiko joulu edes tulla ilman suklaata? Riskiä ei varmaankaan kannata ottaa. Kokeile tänä vuonna, miten lempisuklaasi suhtautuu uusiin ystäviin: muhevaan, aidolla Kouvolan Lakritsilla maustettuun Lakritsi Portteriin. Oivallinen valinta on myös Kukko Schwarz sekä vuolaita kehuja saanut Kukko Oatmeal Stout! Varoitus: makuhermosi saattavat itkeä ilosta!


Olutta jälkiruuaksi?
Älä suotta kursaile, olut toimii sellaisenaankin jälkiruokana. Vaikka panimomestarimme suosittelee nauttimaan jälkiruokaolueksi muhevaa Lakritsi Portteria tai Alkon valikoimista löytyvää Imperiaali Stoutia, on hän myötäsukainen muitakin oluita kohtaan. Valitse siis aterian kruunuksi omaan suuhusi sopiva olut! Ja toden totta, jokainen Laitilan oluista sopii myös seurustelujuomaksi sekä joululaulujen jälkeiseksi kurkunkostukkeeksi!


Älä suinkaan unohda alkoholittomia Kukkojamme. Voit nautiskella niitä samojen ruokien kera kuin alkoholillisia sisaruksiaan sekä tietenkin seurajuomana! Alkoholittomat oluemme ovatkin oiva valinta heille, jotka karttavat alkoholia, mutta ovat tinkimättömiä, mitä oluen makuun tulee! Laitilan alkoholittomia Kukkoja löytyy neljä– Kukko Lager Alkoholiton, Kukko Pils Alkoholiton, Kukko IPA Alkoholiton ja Kukko Tumma Alkoholiton.