fbpx

LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS PALAA JUURILLEEN JA LAAJENTAA TOIMINTANSA KALAJALOSTEISIIN


Suomen kalajalosteiden vähittäiskauppamarkkinalle ilmestyy uusi kotimainen haastaja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan muodossa. Yritys alkaa myydä ja markkinoida Uudessakaupungissa pakattuja sillituotteita ja palaa samalla käyttämään alkuperäistä nimeään Fisutta Oy. Aluksi yrityksen päätavoitteet ovat kotimaassa, mutta vientitunnustelut on jo aloitettu.

Suomen sillimarkkina saa kaivatun piristysruiskeen, kun juomistaan tunnettu Laitilan Wirvoitusjuomatehdas palaa juurilleen ja laajentaa toimintaansa kalajalosteisiin. Samassa yhteydessä yritys ottaa käyttöön alkuperäisen nimensä Fisutta Oy:n, joka oli sen virallinen nimi aina vuoteen 2007 asti, jolloin yritys siirtyi käyttämään paremmin tunnettua nimeään Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Yrityksen ensimmäinen kalatuote, MSC-merkillä varustettu Laitilan Silliä suolassa 250/150 ilmestyy kaupan sillihyllyille lähiviikkojen aikana, haastaen alaa perinteisesti dominoineet brändit.

Päätös laajentaa toiminta koskemaan myös kalajalosteita syntyi kesän 2018 aikana. Yrityksessä tiedettiin Suomen vähittäiskaupan keskusliikkeiden olevan kiinnostuneita uudesta kotimaisesta kalajalostajasta, joka voisi haastaa alan suuret toimijat. Tämän lisäksi viikko sitten 25-vuotisjuhliaan viettäneessä Wirvoitusjuomatehtaassa havahduttiin lähestyvään merkkipaaluun ja samassa yhteydessä yrityksen historiaa muisteltiin etenkin sen alkuaikojen suhteen. Syntytarina ei ole laajalti tunnettu, mutta yritys perustettiin alun perin vuonna 1994 nimenomaisesti kalajalosteiden myyntiä varten. ”Olimme päättäneet, että jonain päivänä saatamme loppuun sen, minkä aikoinaan aloitimme, ja tuomme vihdoin ja viimein omat kalamme markkinoille. Nyt tuo päivä on koittanut, joten se kohta to-do -listalta voidaan yliviivata”, veistelee Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka

Mutkia matkassa on riittänyt, sillä konseptoinnin ja brändäyksen lisäksi osto- ja tuotekehitystoiminta poikkeaa kalaliiketoiminnassa merkittävästi panimoalan vastaavasta. ”Suurimman haasteen tuotti kalaraaka-aineen saaminen tuotekehitystä varten, sillä sekä sillin, että silakan hankinta keskittyy tiettyyn ajanjaksoon, ja pääsääntöisesti kaiken seuraavaan sesonkiin tähtäävän tuotannon ja tuotekehityksen raaka-aineet varataan etukäteen kalastajilta ennen kalastuskauden alkamista. Sattumalta tietty toimija ei kaikkea varaamaansa kalaa eräältä kalastajalta ostanutkaan, jolloin meille aukesi sauma ostaa tuo erä. Me ostimme kaiken tuon kalan Uudessakaupungissa pakattavaksi ja tuomme sen nyt markkinoille tänä keväänä.”, taustoittaa Aarikka.

Kevään ensimmäisessä aallossa yritys tuo markkinoille yhden tuotteen, mutta kesäksi uusien perunoiden satokaudelle ajoitettuna markkinoille on tulossa kaksi muutakin sillimakua ja ainakin yksi silakkatuote. ”Kesällä 2019 keskitymme operointiin vähittäiskaupassa, mutta 2020 otamme fokukseen HoReCa-markkinat, jotka ovat myös ilmaisseet mielenkiintonsa kotimaista uutta toimijaa kohtaan”, kertoo Aarikka. Myös ulkomailta on osoitettu kiinnostusta tuotteita kohtaan ja yritys on jo sopinut ensimmäisestä vientitapaamisesta hollantilaisen marketketjun kanssa. ”Tässä kohtaa historia toistaa itseään, sillä sattumoisin Fisutta Oy:n ensimmäinen, epäonnisesti autokolarin myötä pilaantuneisiin näytteisiin kariutunut kalojen vientireissu suuntautui aikoinaan juurikin Hollantiin. Toivottavasti tällä kertaa onni on paremmin myötä!”, summaa Aarikka.

Laitilan Silliä suolassa 250/150 g MSC on sokeri-suolatusta silliraaka-aineesta valmistettu perinteisen matjessillin tyyppinen silli, jonka maustamiseen on käytetty mm. katajanmarjaa, tillin kukintoa, rosepippuria ja ruohosipulia. Se sopii parhaiten nautittavaksi keitettyjen uusien perunoiden kanssa ja on mitä mainiointa myös saaristolaisleivän päältä tarjottuna. Uutuus tulee myyntiin tänään maanantaina Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tehtaanmyymälään, josta ripeimmät voivat tiedustella sitä klo. 9.00 alkaen. Valtakunnalliseen myyntiin tuote tulee 8.4. alkaen.

Laitilan Silliä suolassa 250/150 g MSC

Ainesosat: silli (Clupea harengus), sokeri, vesi, etikka, suola, kuivattu katajanmarja, tilli, ruohosipuli, säilöntäaineet (E211, E202), aromit, mausteet (mm. rosepippuri). Voimakassuolainen

Ravintoarvo per 100 g: energia 670 kJ/160 kcal, rasvaa 6,6 g (josta tyydyttynyttä rasvaa 1,5 g), hiilihydraatit 19,8 g (josta sokereita 19,6 g), ravintokuitua 0 g, proteiinia 5,3 g, suolaa 2,5 g.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Rami Aarikka p. 0400 676 526, rami.aarikka@laitilan.com. Tuotekuvat osoitteesta https://laitilan.com/media-tiedostot/kalajalosteet

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy on valmistanut virkistäviä porejuomia vuodesta 1995 alkaen. Yhtiö valmistaa Laitilassa mm. Kukko-oluita, Oiva-siideriä, Skumppaa, Into-lonkeroa ja vanhan ajan limonadeja. Liikevaihto vuonna 2018 oli n. 19,5 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 60 henkilöä. Laitila on aina panostanut voimakkaasti ympäristöystävälliseen teknologiaan. Esimerkiksi kaikki tuotantolaitoksen käyttämä sähköenergia on ollut tuulivoimalla tuotettua jo vuodesta 2001 ja keväällä 2018 tehtaan katolle asennettiin 668 paneelin aurinkovoimala.