fbpx

Mikä oluen maussa suomalaisia kiehtoo? Laitilan Kukko lanseerasi apuvälineen, joka auttaa oppimaan oluen maun osatekijät

Makumittari(1)

Laitilan Kukko-oluiden pakkauksiin painetaan kevään ja kesän aikana tuotteiden makuprofiileja kuvaavat Makumittari-symbolit. Makumittarin yksinkertaisen esitystavan tarkoituksena on auttaa suomalaisia lisäämään omaa tietämystään oluiden mausta ja omista mieltymyksistään niiden suhteen. Apua konseptin kehitykseen tarjosivat suomalaiset olutbloggarit.

Tarkkasilmäisimmät oluenystävät ovat saattaneet kevään aikana huomata Laitilan Kukko-pakkausten kyljestä löytyvät merkilliset graafiset symbolit, joihin on kirjattu makuun viittaavia adjektiiveja, sekä näiden voimakkuuksia ilmentäviä vaakapalkkeja. Kyseessä on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan keväällä 2016 lanseeraama Makumittari-konsepti, jonka avulla yritys pyrkii auttamaan suomalaisia oppimaan mitkä tekijät oluen maussa ovat ne, jotka heitä eniten kiehtovat. Ensiesiintymisensä Makumittari teki aiemmin keväällä lanseeratun Kukko IPA -pullon takaetiketissä ja siitä lähtien se on painettu jokaiseen Kukko-pakkaukseen.

Yhdistelmae_70

 

Makumittarin perusajatuksena on pyrkiä auttamaan kuluttajaa oppimaan minkälaisista oluista tämä pitää. Kun omat makumieltymyksensä oppii tunnistamaan ja ennen kaikkea nimeämään, osaa tämän jälkeen tehdä myös parempia ostopäätöksiä nykyajan runsauden sarven, eli marketin oluthyllyn äärellä. Omien makumieltymyksien nimeäminen onkin monelle oluenjuojalle varmasti se hankalin juttu, moni kun ei välttämättä tiedä miltä esimerkiksi maltaisuus tai humalat maistuvat – vaikka juuri niiden maun vuoksi oluista sattuisi pitämäänkin. Tässä kohtaa Makumittarin yksinkertainen ja vertailtavuutta tarjoava, suomalaiselle insinööri- ja mittarikansalle sopiva esitystapa auttaa pikkuhiljaa oppimaan nämä oluen maun perusulottuvuudet.

Makumittarista on tullut Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle runsaasti positiivista palautetta, oli palautteen antajana sitten oluiden suhteen täysi noviisi tai jo vähän valveutuneempi tekijä. Konseptin yksi hienous piileekin siinä, että kyse on kaikessa yksinkertaisuudessaan tiedosta, jota kuka tahansa voi halutessaan hyödyntää ostopäätöstä tehdessään tai sitä jälkeenpäin arvioidessaan.

Laitilan Markkinointipäällikkö Ville Alangon mukaan Makumittarin kohdalla nimenomaan tieto, informaatio houkuttelee kokeilemaan ja arvioimaan miten omat makunystyrät suhtautuvat eri maun ulottuvuuksiin. ”Sen avulla voi aluksi opetella oluen perusmaut; miltä maistuu maltaisuus, miltä maistuu humalan aromi jne. Näitä oluen perusmakuja oppiessa oppii samalla mikä niistä tai niiden yhdistelmistä on sellainen, joka miellyttää itseä eniten. Makumittarin avulla voi siis lisätä omaa tietämystään oluen mausta ja jatkossa tehdä sen avulla itselle paremmin sopivia valintoja, tai ainakin vähentää riskiä sille, että valinta osuu sellaiseen olueen josta ei pidäkään.” Tietysti voi esittää kysymyksen miten voi koskaan ylipäätään oppia pitämään uusista mauista, jos aina pitäytyy tutuissa ja turvallisissa, eikä koskaan altistu jollekin mistä ei pidä? Tähän kysymykseen Alanko vastaa: ”Tarvitseeko oppia pitämään jostain mistä ei luonnostaan pidä? Mielestäni ei, mutta toisaalta Makumittarista voi sellaisessakin tapauksessa olla hyötyä, koska se auttaa tunnistamaan siedätyshoidon aloittamiseen parhaiten sopivat, eli jollain ulottuvuudella vähän kevyemmät olutvariantit. Niistä voi sitten pykälä pykälältä siirtyä kohti ”vahvempia pitoisuuksia”.”

IMG_5621_10

 

Täysin yksin ei Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Makumittaria kehittänyt. Makumieltymysvinoutumien välttämiseksi yritys värväsi kehitykseen mukaan Suomen tunnetuimmista olutbloggareista Ari ”Arde” Juntusen, Reittausblogin Harri Metsäjoen, JaskanKaljat-blogin Jaakko Matikaisen, sekä Olutopas.info:n Seppo Äyräväisen. Näiden oluteksperttien kanssa talon sisällä kehitetyt raakaversiot hiottiin lopullisiin muotoihinsa. Makumittarin kehityksestä bloggarit kertovat mm. seuraavasti:

Ari Juntunen (”Arde arvioi”, arijuntunen.blogspot.fi): ”Kuluttajat arvostavat oluissa yhä enemmän makua ja haluavat kokeilla uudentyyppisiä oluita. Ilmoitettu oluttyyli ei välttämättä kerro vielä oluen mausta kovin paljoa. Makumittari auttaa kuluttajaa löytämään sopivan oluen mieltymyksiä tai käyttötilannetta vastaamaan. Se myös rohkaisee kokeilemaan uutta.”

Harri Metsäjoki (”Reittausblogi”, www.reittausblogi.info): ”Maistelutilaisuushan itsessään oli mielenkiintoinen, jopa varsin jännittävä – sokkomaistelu Panimomestarin valvovan silmän tarkkaillessa pisteyttäjän työtä. Oli hieno nähdä, että panimon sisäisissä pisteytyksissä ja omissa pisteytyksissäni oli paljon samaa. Se toi tavallaan sellaista varmuutta itsellekin, että pystyy luottamaan omaan makuun. Toivottavasti tämä helpottaa kuluttajan olutvalintaa kauppojen hyllyillä.”

Jaakko Matikainen (”JaskanKaljat”, jaskankaljat.blogspot.com): ”Maistelu oli itsellekin erittäin opettavainen kokemus. Se mitä maistellessani huomasin, oli se että useiden oluiden alkumaku oli hyvin samantyyppinen, kunnes niistä vähitellen rupesi löytymään muutakin.”

Viimeisetkin Kukko-pakkaukset varustetaan Makumittari-profiilein kesän 2016 aikana, joten tulevana suvena voi alkaa jo syventää omaa osaamistaan toden teolla ja useamman variantin voimin.

 

Lisätiedot ja tuotekuvatilaukset: Markkinointipäällikkö Ville Alanko p. +358 44 343 2403, ville.alanko@laitilan.com

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy on valmistanut virkistäviä porejuomia vuodesta 1995 alkaen. Yhtiö valmistaa Laitilassa mm. Kukko-oluita, Oiva-siideriä, Skumppaa, Into-lonkeroa ja vanhan ajan limonadeja. Liikevaihto vuonna 2015 oli 18,4 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 50 henkilöä. Laitila on aina panostanut voimakkaasti ympäristöystävälliseen teknologiaan. Esimerkiksi kaikki tuotantolaitoksen käyttämä sähköenergia on ollut tuulivoimalla tuotettua jo vuodesta 2001.

Oletko vähintään 18-vuotias?